-->Pályázatok / Fotovoltaikus rendszer telepítése a Dr. Kenessey Albert Kórház hét épületén

Fotovoltaikus rendszer telepítése a Dr. Kenessey Albert Kórház hét épületén


Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnekPDF változat

2015. május elején elkezdődik a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert kórház hét épületén a fotovoltaikus rendszer telepítése a Széchenyi 2020 program által támogatott beruházás keretében. A projekt 100%-os támogatási intenzitással, közel 173 millió forint európai uniós támogatás segítségével valósul meg. A kivitelezés során közel 900 darab napelem kerül elhelyezésre a hét épületen, ami által csökken a kórház villamos energia szükséglete, így a fenntartási költsége is.

A balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház 172 710 220 forint európai uniós vissza nem térítendő támogatást nyert a Környezet és Energia Operatív Program keretében meghirdetett KEOP-2014-4.10.0/K számú „Fotovoltaikus rendszerek kialakítása központi költségvetési szervek részére” megnevezésű pályázati kiírásban. A projekt keretében a kórház fotovoltaikus rendszert telepít az intézmény épületeire. A projekt kivitelezésére 2015. augusztus 31-ig kerül sor.


Hazánk természeti adottsága rendkívül kedvező a fotovoltaikus rendszerek telepítéséhez, ugyanis az évi napsütéses órák száma akár 2000-2200 óra is lehet. A fotovoltaikus rendszerek fizikai reakció során alakítják át közvetlenül a Nap sugarait elektromossággá. A sorba kötött napcellákban zajlik le az elektrifikáló folyamat, majd inverter alakítja át az egyenáramot váltakozó árammá.

A támogatás alapvető célja az intézmény üzemeltetése során keletkező villamos energia költségek csökkentése. Az így megtermelt villamos energia a kórház éves fogyasztásának kb. 15-20%-át fogja fedezni, így a fejlesztés hozzájárul a fenntartási költségek, valamint a káros üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséhez is. Az éves megújuló energiatermelés megfelel egy kisebb erőműben előállítható energia mennyiségének.

A fejlesztés a megtakarításokon túl hozzájárul a dolgozók és a betegek környezet- és egészségtudatos szemléletének formálásához, az egészséges környezetalakítás fontosságának tudatosításához.

Pályázati azonosító: KEOP-4.10.0/K/14-2014-0044

Elérhetőség, kapcsolat: keop@kenessey.hu

Letölthető projektbemutató pdf

Olvasd be okostelefonoddal és mentsd el!

Hirdetés