-->Balassagyarmaton is aláírták a szerződést

Balassagyarmaton is aláírták a szerződést


Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnekPDF változat

A megvalósuló projekt az ország egyik legrosszabb morbiditási és mortalitási, legalacsonyabb jövedelmi mutatókkal rendelkező területén élő lakosságot szolgálja majd.

Április 12-én ünnepélyes keretek között írták alá az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott pályázat támogatási szerződését a Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézetben. Dr. Szabó Géza főigazgató főorvos elmondta, leküzdve számos nehézséget, ma aláírjuk azt a szerződést, amely lehetővé teszi, hogy Balassagyarmaton a kor követelményeinek minden szempontból megfelelő sürgősségi osztály létesüljön. A megvalósuló projekt az ország egyik legrosszabb morbiditási és mortalitási, legalacsonyabb jövedelmi mutatókkal rendelkező területén élő lakosságot szolgálja majd - fogalmazott a főigazgató.

Medvácz Lajos polgármester kifejtette: az intézmény a térség több ezer emberének ellátását próbálja megoldani. A projekt összköltsége mintegy 340 millió forint, ebből a támogatás mértéke 293 millió forint. A beruházás keretében helikopter leszállóhely épül és nő a sürgősségi osztály alapterülete. 154 millió forint összértékben orvostechnikai eszközök beszerzésére kerül sor, s mindez korszerűsíti az ellátást az intézményben - mondta a város vezetője, aki a további fejlesztés szükségességét is hangsúlyozta.

Dr. Szabó Géza szakmai szempontból jellemezte a projektet. - A beruházás célja a sürgősségi ellátó rendszer kórházi szintjének infrastrukturális fejlesztése a jelenleg meglévő sürgősségi fogadóhelyiség sürgősségi osztállyá alakításával. Ez minőségi ugrás. Az aktív életveszélyben lévő betegek ellátására egyértelmű betegutat jelent majd a projekt, csökken a lehetséges betegutak száma és hossza javul az esélyegyenlőség és a betegellátás biztonsága.

Megtörténik az izolált ellátás, a szakmai területek elsődleges szintézise. Hatékony logisztikai elvek mentén felépített progresszív sürgősségi ellátó rendszer működhet majd Balassagyarmaton. Modern helikopter leszálló épül liftes csatlakozással, ami nagyszerű lehetőséget nyújt a betegek továbbszállítására. Kiemelt kezelő is épül egy kis műtővel a sürgősséggel jelentkezőbetegek számára, s ide szeretnénk telepíteni a háziorvosi ügyeleti ellátást is - mondta a főigazgató.

Kővári Attila igazgató a Strukturális Alapok Programiroda nevében elmondta: Huszonhat intézmény került be az első sürgősségi fejlesztési körbe, huszonhárom támogatói döntés született meg idáig, december óta ez a tizenötödik hely, ahol aláírjuk a szerződést, s további fejlesztések pályáztatását készítjük elő.

Dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter hangsúlyozta: az európai unió a 2007 és 2013 közötti időszakra 450 milliárd forint forrást biztosított az egészségügy fejlesztésére, 2010-ig 380 milliárd forintot.

- Nógrád megyében az uniós pályázatokból közel négymilliárd forintért két helyen alapellátási rendelőt, két helyen új járóbeteg rendelőt, Pásztón egy kiemelt járóbeteg rendelőt hoztunk létre, Balassagyarmaton és Salgótarjánban sürgősségi osztályt fejlesztettünk. A salgótarjáni és balassagyarmati kórház foglalkoztatási támogatása is uniós támogatásban részesült, s elbírálás alatt áll a struktúraváltó kórházak pályázata a két városban - fejtette ki a miniszter, aki szólt arról is: a balassagyarmati intézmény 85 ezer embert lát el, de a megyei szintű feladatellátás tekintetében a mostani beruházás 200 ezer embert érint majd, s a betegeket nem csak időben tudják elszállítani egy másik kórházba helikopterrel, de az új sürgősségi osztály a hét minden napján 24 órán át üzemel, s az új technikai eszközök is segítenek az életmentésben.

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Olvasd be okostelefonoddal és mentsd el!

Hirdetés