-->Pályázatok / A balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház struktúrájának modernizálása

A balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház struktúrájának modernizálása


Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnekPDF változat

2013. év végén 1 milliárd 780 millió forintot nyert a fekvőbeteg-ellátás struktúraváltására a kórház.

Az intézmény 2013. májusban pályázatot nyújtott be a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által meghirdetett „Struktúraváltás támogatása a járó- és fekvőbeteg ellátás fejlesztésével” című kiírásra.

A fekvőbeteg-ellátás struktúraváltása 3 főmodulra épülve valósul meg, melynek célja a tömbösítés, az elavult struktúrák működésből való kivonása és a telephely-megszüntetés: a neurológiai, ill. az ápolási osztály fejlesztése és átköltöztetése, a központi diagnosztika fejlesztése valamint a központi sterilizáló fejlesztése és beköltöztetése a központi pavilonba. A fejlesztések a szervezeti egységek integrálásával, a telephelyek, pavilonok számának csökkentésével, a tér kihasználásának javításával valósulnak meg, a hatékony működés feltételeinek megteremtése érdekében.
A pályázat sikeres elbírálását követően 2013. november 25-én aláírásra került a támogatási szerződés, a megítélt támogatás összege: 1 milliárd 780 millió Ft.

Mintegy 900 nm alapterületen zajlik majd új építési beruházás, míg felújítások és átalakítások közel 5000 nm-es területet, míg a működésből való kivonás és telephely-megszüntetés közel 1600 nm-t érint. Az ellátás hatékonyságának növelése érdekében beszerzésre kerülő korszerű labor és képalkotó diagnosztikai berendezések, diagnosztikai, terápiás és sterilizáló eszközök együttes értéke meghaladja a bruttó 500 millió Ft-ot. Az eszközfejlesztés eredményeképpen a fejlesztéssel érintett szakmák területén az amortizálódott eszközök aránya jelentősen csökken a projekt megvalósulásával.

A projekt fizikai-építészeti megvalósítása négy fő részből áll: a jelenleg külön épületben álló sterilizáló beköltöztetése a központi épülettömbbe; ezzel párhuzamosan a neurológiai osztály új kialakítása, beköltöztetése a központi épülettömbbe; ezt követően - megfelelő komfortosítás után - a neurológiai osztály helyére kerül az ápolási osztály és a kibővülő hospice ellátás; a negyedik építészeti modul keretében, mely az előzőekkel párhuzamosan zajlik, modernizálásra és új helyre kerül a radiológia (beleértve a tüdőszűrőt is), a labor és mikrobiológia, transzfuziológia; komfortosításra, külön szinten kialakításra kerül a traumatológia osztály és számos szakrendelő.

A jelenlegi fejlesztés szorosan kapcsolódik a korábbi és a folyamatban lévő Európai Uniós támogatású és a korábbi címzett beruházásokhoz, illetve az észak-magyarországi egészségügyi ellátási térség szakmai programjához.

Olvasd be okostelefonoddal és mentsd el!

Hirdetés